5 teknikker for bedre boldkontrol i bordfodbold

boldkontrol i bordfodbold

De fleste folk, som holder af at spille bordfodbold, ved også at det kan være lidt frustrerende, hvis modspilleren er bedre end en selv og er bedre til at score mål. Det kan føles som om, at han eller hun bare har bolden hele tiden! I denne blogpost kigger vi nærmere på, hvordan du kan blive bedre til at indfange og holde på bolden, når du spille på dit bordfodboldbord.

Derfor er boldkontrol så vigtig

Boldkontrol er en af de ting, som er fundamentale at have god styr på, når man spiller bordfodbold. Hvis ikke man kan standse bolden eller udøve større kontrol over den, bliver spillet hurtigt meget tilfældigt. Dette er naturligvis ikke noget problem på italienske borde eller andre borde med spilleflader af glas, fordi disse borde er designet til en hurtig spillestil.

Særligt hvis du spiller på franske borde, er det dog en klar fordel at kunne holde på bolden, så den ikke triller væk. Ligeledes er det vigtigt at kunne standse en bold, der er i bevægelse samt at kunne drible bolden mellem de forskellige spillerfigurer på en stang og lægge op til scoring. Hvis du taber bolden til din modstander, så er dette en mistet mulighed for dig at score på ham eller hende – og samtidig giver det din modstander chancen for at score på dig. Så tab ikke bolden!

For at udvikle større boldkontrol i dit bordfodboldspil er der en række gode øvelser, som du let kan gå i gang med. At kunne træne disse teknikker, kræver dog, at du har adgang til et fodboldbord. I dag har mange arbejdspladser og fritidsklubber dog et bord stående, så man altid kan træne. Selv hvis man kun har et par minutter til at træne i, før de andre spillere  kan møder op, så husk at lidt træning altid er bedre end ingen træning!

Boldkontrol-i-bordfodbold-4-1

1. Bedre boldkontrol når du spiller bordfodbold

En god måde hvorved du kan lære større boldkontrol i bordfodbold er ved stille og roligt at spille bolden frem og tilbage langs den samme spiller på en stang. Dette gøres ved, at du giver bolden et let skub med “tåen” af spillerfiguren for at spille bolden frem. Herefter tager du og bevæger spillerfiguren frem foran bolden og giver den endnu et let skub med spillerfigurens “hæl”. Derved ruller bolden tilbage til hvor den var, da du først skubbede den frem. Reelt rykker du ikke bolden mere end 2-3 cm frem og tilbage.

Denne teknik lærer dig for det første at få større kontrol over bolden. Derudover lærer den dig at svinge din spillerfigur bag bolden både hurtigt og præcist, så du kan skyde den i mål.

2. Stands bolden i bevægelse

En anden god teknik at kunne er at kunne standse bordfodbolden i bevægelse. På engelsk kaldes dette også for “pinning”. Teknikken bygger videre på øvelsen ovenfor, hvor du bevæger bolden frem og tilbage mellem henholdvist spillerfigurens tå og hæl.

For at øve dig i at indfange bolden i bevægelse, skal du give den et let skud med tåen som beskrevet ovenfor. Bolden bevæger sig nu hen ad banen i retning mod modstanderens mål. Derefter skal du øve dig i at indfange bolden og bringe den til standsning med hælen af den samme spillerfigur, som du skød bolden afsted med. Du skal gøre dette med nok kraft til at bolden standser under spillerfigurens hæl og ikke bare rikochetterer et andet sted hen.

Det er dybest set den samme bevægelse som i den første øvelse ovenfor, men bolden bevæger sig længere og for at standse den, skal din spillerfigur ligge mere vandret og parallelt med bordet.

Du kan øve denne teknik i begge versioner, både hvor bolden bevæger sig i retning af modstanderes mål og omvendt. Når du har trænet denne teknik i noget tid og brugt den i kamp, vil du begynde at anvende teknikken automatisk, uden at tænke over det.

Bordfodbold teknikker - boldkontrol

3. Spil din bordfodboldbold fra figur til figur på den samme stang

Denne øvelse er rigtig god for at udvikle større boldkontrol, og samtidig danner den grundlag for hurtige og præcise skud på mål fra tremandsstangen.

Øvelsen går i al sin simpelthed ud på at spille din bordfodbold bold fra den ene spillerfigur på tremandsstangen til den næste spillerfigur og så stabilisere bolden, før den igen spilles videre til den tredje figur. Herefter spilles der tilbage igen i den anden retning på tremandsstangen. Herved kan du lære at manøvrere bolden hen til et hvilket som helst punkt på tremandsstangen, hvorefter du kan skyde på mål.

Denne teknik kræver at du har god boldkontrol, og her kommer du i høj grad til at bruge de færdigheder, som du lærte i de første øvelser ovenfor.

4. Stands bolden i bevægelse – udvidet version

Dette er en variation af teknikken, som er nævnt foroven under øvelse nummer 2. Forskellen i den udvidede version af øvelsen er, at du selv kaster eller skyder bolden tilfældigt ind på banen med stor kraft, og derefter øver dig i at standse og indfange bolden, når den rikochetterer mod dig. Du kan blandt andet gøre dette ved at skyde bolden afsted fra en af dine forsvarsspillere eller fra femmandsstangen med venstre hånd og så med højre hånd øve dig i at standse og holde bolden med tremandsstangen.

Denne øvelse har den fordel, at den bedre simulerer et “rigtigt” bordfodboldspil, hvor bolden er i bevægelse og kommer fra en tilfældig retning. Derved øver du dig i at kombinere dine bevægelser med at standse bolden i bevægelse og holde den.

Bordfodbold-i-Danmark-2-3

5. Flyt på bolden under spillerfiguren

En sidste nyttig øvelse, som vi vil komme ind på i denne blogpost er, hvordan du flytter på bolden under fuld kontrol. Dette gøres ved at presse let ned på bolden med enten tåen eller hælen af spillerfiguren samtidig med, at du rykker spillerfiguren via stangen. Dette gør det muligt for dig at styre bolden hen et sted langs stangen, hvor du hellere vil have den, så du bedre kan skyde på mål eller vil spille bolden hen til en spiller på en anden stang.

Teknikkerne som er beskrevet ovenfor er nogle af de mest grundlæggende til at optræne større boldkontrol, når du spiller bordfodbold. Teknikkerne kan bruges anset hvilken stang, der er tale om. Derfor er det også en klar fordel at huske på, at træne teknikkerne ovenfor ikke kun med højre hånd, men også med venstre hånd!

Hav det rigtige mind-set og den rette tilgang til at blive bedre til bordfodbold

Det er en kliché, at intet godt kommer nemt, og dette gælder også, når man gerne vil blive god til bordfodbold.

Det vigtigste at huske på er, at det skal være sjovt at spille og sjovt at øve sig i at blive bedre. Det er ligesom en sportsgren, der kræver konstant dedikation før man kan se forbedring. Her er det vigtigt at huske på, at man skal nyde processen så meget som muligt – i bordfodbold er det selve rejsen, der er målet i sig selv.

Når du spiller en del bordfodbold og med mange forskellige mennesker, så vil du opleve, at uanset hvor god du bliver, så vil der altid være en, som er bedre end dig. Dette er en mulighed for dig at lære fra mere erfarne folk. Hvordan træner de – og træner de overhovedet? Hvor længe har de spillet? Hvornår blev de rigtigt gode til det, og hvad gjorde de anderledes? Der er altid en større fisk – og den kan lære dig at vokse dig ligeså stor!

God fornøjelse med kampene! : D

Kilder – læs mere her

  • “Zen and the Art of Foosball: A Beginner’s Guide to Table Soccer” af Charles C. Lee.

Relaterede indlæg