Bordfodbold tricks: En guide til de tre mest anvendte skud – og et skud du bør undgå

De-tre-mest-anvendte-skud-i-bordfodbold-1-1

Bordfodbold tricks er der mange af. De kommer både form af angreb og forsvar. Hvad angreb og skud angår, så er det mange forskellige typer af skud, du kan vælge at udføre, når bolden skal i modstanderens mål på dit bordfodboldbord.

Her er det vigtigt at huske på, at det er langt bedre virkelig at mestre én type skud i stedet for at være “nogenlunde god” til en masse forskellige typer af skud. Dette er især vigtigt, når du står overfor en meget dygtig forsvarsspiller, som vil kunne parere de fleste af dine mindre gode skud.

De fleste turneringsspillere vælger at fokusere på slangeskuddet (snake shot) eller trækskuddet (pull shot). Disse bordfodbold tricks eller teknikker udgør nogle af de mest alsidige og hurtige skud, som giver dig gode muligheder for at score, når du spiller bordfodbold.

De-tre-mest-anvendte-skud-i-bordfodbold-2

Spinning-skud – sådan skal du ikke skyde

Men lad os først lige tage et kig på et skud, som de fleste spillere ser som usportsligt og som du derfor i de fleste spil ikke må udføre i dit bordfodboldspil, nemlig spin-skuddet.

Mange begyndere er meget glade for at spinne spillerstængerne under kamp. Dette skyldes i høj grad, at de for det første kan skyde bolden meget hårdt uden egentlig at skulle lære andre teknikker, og for det andet at de kan føle sig “gode” fordi de rammer bolden oftere og derfor også scorer mål oftere. Hvis ikke de spinner, opdager de, at det er sværere at ramme bolden!

Men lad os så lige se på, hvorfor det er så ilde set at spinne, og hvorfor du ikke bør gøre det i en kamp. For det første, så er det jo ikke en “rigtig” måde at skyde på! Den er komplet tilfældig og kræver ingen teknik. – Og faktisk så kan du med øvelse og legitime skud hurtigt komme til at score mange flere mål end ved blot at spinne stængerne! 

Ved at øve det såkaldte wrist-flick, som er et skud med håndleddet, kan du på under en uge lære en helt ny type af skud i bordfodbold, som er lige så hårdt, men bare meget mere præcist og kontrolleret. Når du ikke spinner stængerne, kan du desuden også stoppe boldene bedre og dermed skabe mange flere muligheder for at skyde på mål. Med andre ord får du færre fordele ved at spinne end ved ikke at spinne!

Bordfodbold-i-Danmark-2-3

Et af de gode bordfodbold tricks – wrist-flick skuddet

Men lad os tage et kig på det berømte wrist-flick eller håndledskud, som er et både legitimt og effektivt skud, når du spiller på dit fodboldbord. Bordfodbold tricket eller skuddet udføres således:

 • Først lægges bolden ud foran en spillerfigur.

 • Tag så fat i håndtaget på spillerstangen med højre hånd, som du normalt ville gøre.

 • Mens du holder fast i håndtaget, skyder du ved at bevæge hele din arm nedad i en hurtig bevægelse, så håndleddet bevæger sig ned forbi håndtaget. Fordi hånden stadig holder fast i håndtaget, så stopper bevægelsen først, når du ikke kan komme længere ned med håndleddet. Din arm skal være på den side af håndtaget, som vender mod dig.

 • …og bolden? Den hamrer i mål!

Det kan anbefales at du starter med at øve skuddet med en stille og rolig bevægelse i armen, til du får en fornemmelse for, hvordan skuddet udføres korrekt. Derved kan du bedst begrænse eventuelle skader, som kan opstå ved brug af en forkert bevægelse.

Et andet godt bordfodbold trick – det berømte og effektive snake shot

Det såkaldte snake shot eller slangeskud er et af de mest anvendte skud i bordfodbold og dermed et af de bedste bordfodbold tricks. Samtidig er skuddet hurtigt og meget hårdt, og et af skuddenes fordel er, at bolden kan både skubbes og trækkes i begge retninger langs med stangen, før skuddet udføres.

Overordnet set udføres skuddet ved, at man først holder på bolden under en spillerfigurs hæl. I forhold til spillerfiguren er bolden længere nede af banen mod modstanderens mål. Skuddet udføres ved at spillerfiguren med stor kraft roteres modsat urets retning og næsten 360 grader rundt til spillerfigurens tå rammer bolden, som skydes mod mål i høj fart. Skuddet minder i bevægelsen om det illegitime spin-skud, men spillerfiguren udfører reelt ikke en fuld rotation om stangen, før den rammer bolden, og derfor er skuddet fuldt legitimt.

 

Dette bordfodbold trick ser simpelt ud, når det udføres, men som så meget andet, er det slet ikke så nemt at udføre korrekt og effektivt. I det følgende kigger vi derfor nærmere på, hvordan skuddet udføres, trin for trin.

 1. Når du har bolden stabiliseret på dit bordfodboldbord og holder på den under hælen på din spiller (spillerens hoved hælder tilbage mod dit mål og bene hælder mod modstanderens mål) er du i position til at udføre skuddet. Dit håndled har du ud foran håndtaget på stangen. Nu er du klar til at skyde:

  Skuddet udføres ved, at du i en hurtig bevægelse trækker armen op, så stangen roterer mod urets retning, og bolden sendes afsted med stor kraft mod modstanderens mål.

  Skuddet afsluttes i den samme armbevægelse opad, når dine fingre når til håndtaget på stangen.

  For at undgå at stangen roterer mere end 360 grader, skal du gribe hårdt fat i håndtaget og bringe stangens rotation til afslutning.

 2. Slangeskuddet er mest effektivt i kombination med en sideværts bevægelse af spillerfiguren. Et skub eller et træk i stangen, så bolden skifter position lige før, du skyder, er en vigtig del af skuddet.


  Derved kan du nemlig manøvrere bolden uden om modstanderens forsvarsspillere og målmand, så du kan skyde direkte på mål!

  Husk at slangeskuddet udføres med dit håndled således, at du enten trækker eller skubber stangen med spillerfiguren med dit håndled! Hvis dette er svært (og det er det for de fleste!), kan du først prøve at opøve tilstrækkelig boldkontrol ved at holde om håndtaget med hånden, mens du flytter bolden fra side til side.

  Når du har vænnet dig til dette, kan du begynde at træne boldbevægelsen ved at bruge dit håndled.

  Det anbefales, at du træner skuddet og manøvren med bolden til siden særskilt i begyndelsen, så du derved får teknikken ind under huden. Derefter kan du sætte de to dele af skuddet sammen og træne præcisionen og hurtigheden af skuddet.

 1. Når du har lært at sætte de to dele af skuddet sammen og udføre det hele i en hurtig og glidende bevægelse, kan du øve videre ved at prøve at manøvrere bolden forbi forskellige forhindringer på banen. I praksis gøre dette nemmest ved at bruge de andre spillerfigurer som forhindringer, som du skal manøvrere uden om.

  Du kan dog også prøve at stille egentlige forhindringer på banen i form af små træklodser med forskellig afstand i mellem hver klods, så du rigtig kan træne dit præcisions-slangeskud.

  Når du øver dig i at manøvrere bolden rundt, før du skyder bolden afsted, kan det varmt anbefales, at du både øver dig i at trække og skubbe til bolden med spillerfiguren, så du opnår større sikkerhed i begge bevægelser.
Boldkontrol-i-bordfodbold-4-1

Det populære “pull shot” eller trækskud

Pull shot’et eller trækskuddet er sammen med håndledskuddet og snake-skuddet et af de tre “store”og hyppigst anvendte måder at skyde på i bordfodbold og samtidig et af de bedste bordfodbold tricks. Det er samtidig også et af de hurtigste skud, der findes, og at lære at beherske skuddet er en fordel for enhver entusiast i bordfodbold.

For at gøre en lang beskrivelse kort udføres skuddet ved, at tremandsstangen skubbes helt op til siden af spillekabinettet, og bolden ligger ud for højre side af den midterste spillerfigur. Herfra trækker man stangen mod sig i en hurtig bevægelse og bevæger spillerfiguren bag om bolden og skyder den afsted på det ønskede tidspunkt. Ligesom med slangeskuddet er præcision og hurtighed helt essentielle i udførelsen af skuddet.

Men lad os da gøre en lang beskrivelse af skuddet …lang, og tage et detaljeret blik på, hvordan skuddet udføres nedenfor. Systematisk træning og øvelse er trods alt et af de vigtigste bordfodbold tricks til at opøve solide færdigheder i spillet på.

Bordfodbold teknikker - boldkontrol

Sådan træner du trækskuddet

For at øve skuddet skal du starte med at skubbe tremandsstangen så langt som den kan kommer over på den modsatte side af spillekabinettet. Ved at have dette udgangspunkt når du skyder, maksimerer du også det område, som du kan skyde på mål fra, hvilket er en klar fordel for dig.

Dernæst placerer du din bordfodbold bold til højre for den midterste spillerfigur på dit fodboldbord. Sørg for at bolden ligger lige ud for og rører spilleren, før du begynder skuddet. Derved har du større kontrol over bolden og kan undgå, at den ved et uheld skydes forkert.

Flyt modstanderes tomandsstang således, at en af forsvarsspillerne står lige ud for bolden og dækker for mål. Du kan her øve skuddet ved både at have målmanden væk fra målet eller til at dække for målet. Til at begynde med vil vi dog foreslå, at du gør det nemt for dig selv og tager at vipper målmanden op, så det kun er spillerne på tomandsstangen, der dækker for målet.

Nu er du parat til selve skuddet. Vi anbefaler, at du øver skuddet langsomt og i to adskilte bevægelser.

 1. Træk i stangens håndtag så bolden trækkes forbi modstanderens forsvarsspiller, som du tidligere har placeret ud for boldens startposition.

 1. Roter så spillerfiguren så den kan trækkes ind bagved bolden, samtidig med at du stadig trækker i håndgrebet. Med andre ord, du skal trække spillerstangen hurtigere nu, end bolden bevæger sig. Derefter skyder du, alt sammen i en glidende bevægelse. Her kan du vælge at benytte dig af flere bordfodbold tricks som enten håndledsskuddet eller wrist-flick’et, som er beskrevet ovenfor.

Du kan træne dit pull shot med forskellige længder af træk i håndtaget – du kan vælge at skyde inde på midten, eller du kan vælge at skyde på mål, når du har trukket spillerstangen helt mod dig selv. Målet er, at hele dit pull shot skal kunne udføres præcist og på under et halvt sekund eller endnu hurtigere!

Du kan også kombinere trækskuddet med et skråt skud på mål udefra flankerne af spillebanen. For at udføre disse bordfodbold tricks korrekt, skal du dog sørge for at ramme bolden med hjørnet af spillerfiguren, så bolden bevæger sig skråt mod mål.

God kamp!

Kildehenvisning

Hjemmesiden her (på engelsk) indeholder et sandt væld af detaljerede beskrivelser af forskellige teknikker i bordfodbold og kan klart anbefales: http://www.foosmanchu.com.

En anden god kilde til teknikker i bordfodbold er hjemmesiden her (også på engelsk): http://www.foosballsoccer.com/.

Relaterede indlæg