Sådan udvikler du et solidt forsvar i dit bordfodboldspil

Sådan-forsvarer-du-i-dit-bordfodboldspil

Selvom angreb ifølge talemåden er det bedste forsvar, så er et godt forsvar også helt uundværligt, når du spiller bordfodbold. Værdien af at opøve solide forsvarsevner i bordfodbold kan ikke overvurderes. Den gode forsvarsspiller søger altid at aflæse modstanderen og imødegå hans eller hendes opstilling og angreb. Dette gøres som regel bedst ved at sørge for, at de to spillerfigurer på tomandsstangen samt målmandsfiguren dækker optimalt for målet.

Hvis du spiller en double er det en smagssag, om du vil spille i forsvaret eller i angrebet. De fleste folk, der nyder et bordfodboldspil i det daglige, vil typisk have en foretrukken position at spille i. Dette er typisk fordi, de føler sig mere tilpas eller bedre i en opstilling end i den anden. Det kan dog altid anbefales, at man øver sig på begge spillepositioner på dit bordfodboldbord, fordi et bedre angrebsspil og større boldkontrol faktisk kan bolstre dit forsvar, og omvendt!

Hvis din modstander har bolden og du forventer et skud mod midten af dit mål, kan det anbefales at stille din målmand og forsvarsspillere op lidt forskudt fra hinanden, så målet dækkes bedst muligt forfra. Hvis din modstander har bolden på en af flankespillerne på tremandsstangen, bør du være forberedt på skrå skud på mål. Dette kan imødegås ved at stille din målmand midt for målet med spillerfigurerne på tomandsstangen forskudt til hver side, således at målet dækkes bedst mod skrå skud.

Det kan også anbefales afhængigt af situationen, at vippe dine spillere ganske lidt enten frem eller tilbage, så de dækker målet endnu bedre. Dette er nogle af teknikker, som er helt centrale i et godt forsvarsspil samt nogle af dem, som vi kigger nærmere på forneden.

Vip figurerne i dit bordfodboldspil for at dække målet bedre

Sådan-forsvarer-du-i-dit-bordfodboldspil-3En af de mest basale og effektive teknikker at lære er også en af de nemmeste teknikker at mestre. I al sin simpelhed går teknikken ud på at vippe figurerne på stængerne i dit fodboldbord, så de peger mod hinanden – afhængigt af situationen.

Et eksempel er når modstanderen har bolden i angrebet (på tremandsstangen), og du skal dække dit mål med dine forsvarsspillere og din målmand. I denne situation gælder det om at dække målet bedst muligt, og dette kan gøres ved at optage mest plads foran målet ved at vippe “fødderne” på din målmand og dine forsvarsspillere mod hinanden. Derved fylder spillerfigurerne absolut mest foran målet, hvilket gør det nemmere for dig at blokere for indkommende skud på mål.

Denne teknik er især anvendelig, når en af modstanderes fløjspillere på tremandsstangen har bolden. Alt med måde, naturligvis. Du skal ikke vippe spillerne så meget, at modstanderen kan skyde bolden under dem eller bag dem! Ideelt set bør spillerne på stængerne vippes med mellem 20-25 grader.

Lad dine forsvarsspillere stå forskudt fra målmanden

Hvis en af spillerfigurerne på tomandsstangen står lige ud for spillerfiguren på målmandsstangen, dækker du ikke målet optimalt. En meget bedre måde at dække målet på er ved at stille figurerne på tomandsstangen lidt forskudt fra målmanden. Den optimale forskydning mellem de to spillerfigurer i dit bordfodboldspil skal svare til ca. 60-70% af diameteren på bordfodboldbolden, som I spiller med. Tag et kig på de forskellige bordfodbold bolde i linket, så du kan få en ide om de forskellige størrelser, der findes.

I single-kampe, hvor du spiller alene mod din modstander, har denne teknik også den store fordel, at det er en passiv forsvarsteknik, som kan redde skud på dit mål selv, når du ikke har hænderne på spillerstængerne. Disse situationer opstår typisk, når du selv angriber og har bolden på femmandsstangen eller tremandsstangen. I disse situationer kan du tabe bolden til modstanderen, som så kan sende bolden hårdt i retur mod dit eget mål, før du når at reagere. Her er den nævnte teknik særligt brugbar til at beskytte dit mål.

Når dette er sagt, så er teknikken naturligvis ikke skudsikker – i ordets bogstaveligste forstand! Således kan du ikke gardere dig mod scoringer fra tilfældig rikochetskud, hvor bolden skydes mod en spillerfigur og reflekteres ind i dit mål fra en uventet vinkel. Det samme gælder for bandeskud, som skydes mod spillekabinettets sider og rikochetterer ind i dit mål fra en skrå vinkel. Ofte vil du dog kunne aflæse din modstander, hvis han eller hun planlægger at skyde på mål med et lusket bandeskud, og så du kan reagere på det!

Sådan-forsvarer-du-i-dit-bordfodboldspil-5

Følg spillets bordfodboldbold med øjnene – gør som Forrest Gump

Det er også meget vigtigt altid at have fokus på, hvor bolden er og ikke lade sig distrahere. Især nybegyndere eller mindre seriøse og mere casual spillere kan tabe fokus og blive distraheret, hvorved der lettere kan scores på dem.

Sådan forsvarer du i dit bordfodboldspil 6

Kan du huske den scene i Forrest Gump, hvor Forrest er på felthospital i Vietnam og først præsenteres for bordtennisbordet? Her får han at vide, at uanset hvad der sker i spillet, så må han ikke tabe bolden med øjnene. Sådan skal du også gøre, når du spiller bordfodbold!

Det er særligt vigtigt at holde fokus på bolden, når modstanderen har den. Hvis, for eksempel, modstanderen har bolden på højre side af banen, bør dine egne spillere også være på højre side i de fleste situationer. Med andre ord skal du sørge for, at dine spillere altid er i bevægelse og i den bedste position til at blokere for modstanderens skud.

Fald ikke for havelågeskuddet

Hvis du har bolden i dit forsvar på enten din tomandsstang eller din målmandsstang og lige har pareret et skud på mål, er der ikke noget værre end at skyde bolden afsted for blot at se den blokeret og tæmmet af en din modstanders angrebsspillere, som skyder bolden direkte retur i dit eget mål!

Dette skud er også kendt som ‘havelågeskuddet’, fordi bolden svinger begge veje. Ofte kan din modstander aflæse, hvornår du skyder bolden afsted fra dit forsvar og så lave ‘havelågen’ på dig. En måde for dig at løse dette på er ved at skyde til bolden med kanten af din målmands eller forsvarsspilleres fod, så bolden skydes skråt og uden om modstanderens angrebsspillere.

Du kan også prøve at skyde med et bandeskud ind mod banens sider for bedre at få bolden væk fra din egen banehalvdel og ned på modstanderens. Der er ingen grund til, at din modstander skal have lov til at score på dig med et havelågeskud, som nemt kunne være undgået.

Andre nyttige teknikker i forsvaret

I single-kampe, hvor I kun spiller én mod én, kan du med fordel styre både din forsvarsstang og målmandsstang med bare én hånd. Dette gør du ved at bruge tommelfingeren og lillefingeren på venstre hånd til at holde om de to stænger med som vist på billedet.

Du skal have fingrene på selve stængerne oppe med håndtagene, og ikke på håndtagene selv. Dette giver dig langt det bedste greb om de to stænger, og dette giver dig mest mulig kontrol over stængerne. Denne teknik vil især komme dig til nytte i dit bordfodboldspil, når din modstander skyder på dit mål fra hans eller hendes egen banehalvdel, og du allerede har din højre hånd på din fem- eller tremandsstang.

Endnu et godt råd er, at du prøver at være så uforudsigelig som muligt ved hele tiden at variere din teknik. Varier dine bevægelser og mønstre. Når du spiller i forsvaret mod mere øvede spillere, er det vigtigt hele tiden at kunne skifte i mellem dine bevægelser og teknikker for at gøre dit forsvar mere uforudsigeligt.

Og til allersidst, husk at det at blive en god forsvarsspiller i bordfodbold kræver øvelse, men at man altid bliver bedre, jo mere man øver sig. Dette gælder uanset om du spiller med et italiensk bordfodboldspil, på et fransk fodboldbord eller en helt anden slags bord. Hver type bord vil have sine egne fordele og ulemper, når man spiller bordfodbold, men alle de teknikker, som er beskrevet i denne blogpost vil kunne overføres direkte mellem de forskellige typer af borde. God fornøjelse!

Links og referencer – læs mere her

  • En af de bedste kilder til at læse mere om bordfodbold og forsvarsteknikker på internettet er dette website på engelsk: https://www.foosballsoccer.com/defense.html
  • Der er også meget god informationat hente på online fora om bordfodbold, som eksempelvis dette forum (også på engelsk).

Relaterede indlæg