Et overblik over de officielle bordfodbold regler

De-officielle-regler-i-bordfodbold

Okay, så du vil spille bordfodbold. Det kan endda være, at du har fået dit bordfodboldbord gennem hjemmesiden hér. Men hvad er reglerne – som i “hvad er de helt officielle regler” – når du vil spille, så du kan imponere vennerne med din viden, og I kan spille et spil, der er helt efter bogen?

Dette er ikke helt let at svare på i en enkelt blogpost, for det officielle regelsæt fra det Internationale Bordfodboldforbund (ITSF) er på hele 18 siders tætskrevet tekst! I det følgende kigger vi derfor på de vigtigste regler i ITSFs regelbog om bordfodbold, som er skrevet til turneringsbrug; hvis du er interesseret i de officielle regler på dansk, så linker vi til dem nederst i denne artikel.

Først og fremmest så er et bordfodboldspil en gentleman’s og -kvindes sport, og regelsættet afspejler dette. Regelsættet er til for at sikre et retfærdigt spil, som lever op til og fremmer det gode sportsmandsskab, når I spiller ved jeres fodboldbord.

Bordfodbold regler

Borde og udstyr til turneringsbrug

Når der skal spilles en international turnering, skal der benyttes et officielt godkendt fodboldbord. Dette vil typisk være et bord fra Garlando, Bonzini, Roberto Sport eller Tornado. I turneringer må der i øvrigt kun spilles med bolde, som er leveret af turneringsstedet. Derved kan mig nemt sikre sig mod snyd og anklager om snyd, som hurtigt ville kunne ødelægge den gode stemning!

Reglerne er dog også så fleksible, at hver spiller er tilladt at medbringe håndtag efter eget valg, som kan fæstes på dertil fremstillede borde. Andet tilbehør i form af handsker og elastikbånd vil som regel også blive godkendt. Dette er en fordel, da enhver som har spillet meget bordfodbold ved, at man efter nogen tids intenst spil kan begynde at få slidmærker eller endda vabler på hænderne!

Et overblik over de vigtigste regler i bordfodbold

Som nævnt er det officielle regelsæt fra ITSF til brug for turneringer i bordfodbold meget langt. Hvor reglerne ikke er svære eller komplicerede, så er der alligevel en del regler at huske på. Derfor har vi her samlet et overblik over de allervigtigste regler, som indgår i ITSF’s regelsæt:

  1. Man spiller bedst ud af fem kampe. Dette betyder, at vi har en glad vinder, så snart et hold har vundet tre kampe. Samtidig spilles kun til fem point i hver kamp. I den sidste kamp spilles der som udgangspunkt også til 5 point, men for at vinde skal man føre med mindst 2 mål, og efter behov kan kampen forlænges til maksimalt 8 mål.

  2. Der slås plat og krone før en kamp. Holdet, der vinder, kan enten vælge hvilken side af bordet, de vil spille på, eller de kan vælge at give bolden op. Efter en af disse muligheder er valgt, tildeles den resterende mulighed det andet hold.

  3. Bolden lægges ud for den midterste spiller på femmandsstangen, før den gives op. Spilleren, som giver bolden op, skal spørge modstanderen, om han eller hun er parat, før spillet skydes igang.

  4. Når bolden gives op, gøres dette ved at spille bolden til en af de andre spillere på femmandsstangen først. Dette kendes også som “to boldberøringer”, så man ikke bare kan hamre bolden i mål i første skud.

  5. Man kan risikere, at bolden skydes i mål med så høj fart, at den rikochetterer ud af målet og ind på banen igen. Dette tæller stadig som en pointscoring!

  6. Efter et hold har scoret, gives bolden op af det hold, som der blev scoret mod. Hvis man spiller flere kampe i en turnering, gives bolden op i det efterfølgende spil af det hold, der tabte kampen.

  7. Boldbesiddelse er begrænset til 10 sekunder på femmandsstangen og 15 sekunder på alle andre stænger.

  8. Spinning er strengt forbudt. Spinning er, når man sætter bordfodboldstangen i hurtig og ukontrollerbar rotation for at ramme bolden og med høj hastig skyde den i mål. Enhver spillestang må ikke dreje mere end 360 grader før bolden rammes, og stangen må heller ikke dreje mere end 360° efter at have ramt bolden. Dette betyder i praksis, at det er tilladt at spinne med én fuld omdrejning for at få fart på bolden, men ikke mere.

  9. Det er også strengt forbudt at støde til bordet, skubbe til det samt løfte bordet under kamp for at påvirke spillet – også selvom det måtte ske ved et tilfælde eller ej.
Det er sjovt at spille bordfodbold

Døde bolde, time-outs, sideskift og når bolden skydes af banen

Hvis en bold ikke længere er i bevægelse og den samtidig ikke kan nås af nogen af spillerne, betegnes det som en “død bold”. Hvis bolden erklæres som død, hvor som helst mellem de to femmandsstænger, skal bolden gives op igen af det hold, som sidst gav bolden op.

Officielle regler i bordfodbold 3Hvis bolden erklæres død mellem holdets målmandsstang og femmandsstang, skal bolden gives op igen. I dette tilfælde skal bolden dog sættes ud for en spiller på holdets tomandsstang og så tæt som muligt på det sted, hvor den gik død. Herefter fortsættes spillet som normalt.

En såkaldt time-out opstår, når spillerne forlader bordet under en kamp for en kort stund. Dette er en minipause, hvor spillerne kan tage en tår vand eller kort tale med deres træner og få gode råd. To time-outs á hver 30 sekunder er tilladt under en kamp. Time-outs kan kun erklæres af det hold, som har boldbesiddelsen, og da kun når bolden ikke er i bevægelse. Begge hold kan dog erklære time-out, hvis bolden ikke er i spil. Efter en time-out lægges bolden tilbage på banen og ud for den spiller, hvor bolden var, da der blev erklæret time-out.

Efter hver kamp kan holdene skifte side på bordet, før den næste kamp påbegyndes. Hvis der spilles en double, altså med fire personer om bordet, skal spillerne have den samme position ved bordet (angreb/midtbane eller forsvar/målmand), indtil der bliver scoret et point, eller der anmodes om et time-out.

Hvis der skydes så hårdt til bolden, at den rikochetterer ud af banen efter den har ramt en af spillekabinettets sider eller en plastikspiller, skal bolden lægges ud for modstanderens tomandsstang og gives op. I de tilfælde, hvor bolden falder ned igen på banen, kan kampen bare fortsættes normalt. Dog er det ulovligt at lave luftskud, hvor bolden bevidst skydes over spillestængerne for at undgå dem.

Bordfodbold-i-Danmark-2-3

God opførsel under bordfodboldkampen

Der skal til hver en tid herske gensidig respekt mellem spillerne før, under og efter en kamp, således at bordfodbold bliver fremstillet på den bedst mulige og mest positive måde. Derfor er usportslig adfærd og nedsættende kommentarer af spillere, dommere og tilskuere et absolut no-go. Usportslig adfærd inkluderer også forsøg på at distrahere modstanderen.

Selvom der er tale om en konkurrence og bølgerne og intensiteten hurtigt kan gå højt, så er det jo dybest set for sjov, at vi spiller og interesserer os for bordfodbold. Af samme årsag er brug af bandeord og generel, grim sprogbrug også ulovligt i bordfodboldturneringer. Hvis en spiller gentagende gange tages i at bande kan dette i værste fald medføre, at han eller hun bliver taberdømt eller endda udvist af turneringen.

Som afsluttende bemærkning til reglerne, som er beskrevet ovenfor, bør det nævnes, at hvis reglerne overtrædes, standses spillet. I de fleste tilfælde af overtrædelser tildeles modstanderen bolden og får lov til at serve. Ved mere alvorlige overtrædelser af reglerne, kan et “straffespark” blive tildelt til overtræderen, hvor bolden lægges ud for en spillerfigur på modstanderens tremandsstang, hvorefter modstanderen får et skud på mål. For mere information om straf ved overtrædelse af reglerne henviser vi til de officielle regler i bunden af blogposten.

Det danske bordfodboldforbund

Men… SKAL vi spille efter disse regler?

Reglerne, der er beskrevet ovenfor, er et uddrag af de vigtigste regler, som indgår i det officielle, internationale regelsæt fra det Internationale Bordfodboldforbund, ITSF. For langt de fleste folk, som bare gerne vil have sig et godt bordfodboldspil, og som spiller spillet en gang om dagen eller mindre, behøver de ikke at kunne alle disse regler for at få en god og sjov oplevelse.

Således spiller langt de fleste folk spiller med et langt mere simpelt regelsæt til dagligdags brug, hvor reglernes vigtigste formål er, at folk kan more sig mest ved at spille. Således er spinning typisk ikke tilladt, og mange folk spiller med to boldberøringer og til ti point.

Når gode venner eller kolleger spiller mod hinanden, er tonen omkring bordet typisk også en helt anden og ofte meget mere løssluppen, end hvad der ville være tilladt til konkurrencer. Når gode venner spiller bordfodbold for sjov, er en stor del af det sjove ved spillet ofte de mange venskabelige fornærmelser, der flyver frem og tilbage tværs over bordet. Ofte opstår nye, søde øgenavne og kælenavne under en venskabelig bordfodboldkamp. Typisk forsøges det også oftest at distrahere modspilleren så meget som muligt. Hvor dette naturligvis alt sammen er kærligt ment og i det gode selskabs ånd, så er det dog alligevel eksempler på en opførsel, som ikke ville blive tolereret under formelle turneringer.

Uanset om man spiller bordfodbold i turneringer eller for sjov mod vennerne, så skal man huske på, at spillet er udviklet netop for det – at man kan have det sjovt, når man spiller. God kamp!

Nyttige links til hvis du vil vide mere:

  • Det Internationale Bordfodbold Forbund kan tilgås via deres hjemmeside: table-soccer.org.

  • Det officielle regelsæt på dansk fra det Internationale Bordfodbold Forbund kan downloades her.

  • Det Danske Bordfodbold Forbund (DBFF) kan tilgås via dette link: DBFF.

Relaterede indlæg